Flyboarden
Wat is flyboarden?
Flyboarden of ook wel Kitelandboarden genoemd, is een sport waarbij je je voort laat trekken door een vlieger (ook wel kite genoemd op zijn Engels) over een stuk terrein. Dit kan zowel grasland als een hard strand zijn.
Als board gebruik je een oversized skateboard met luchtbanden, genaamd een flyboard of mountainboard. Net als bij andere kitesporten waarbij een board wordt gebruikt, zoals kitesurfen of snowkiten sta je met je board haaks op de wind. Op deze manier bouw je druk op om in beweging te komen. Het grote verschil met kitesurfen is dat je veel minder contact hebt met je ondergrond. Je rail wordt niet gebruikt, enkel de bandjes geven je contact met de ondergrond.
Omdat de rolweerstand van een flyboard op een harde ondergrond erg laag is, kun je de sport bij zeer weinig wind al beoefenen. Daarom is het verstandig om bij flyboarden minimaal 1 kitegrootte kleiner te nemen dan dat je dat bij kitesurfen zou doen. De kite is gemiddeld tussen de 6m2 en 19m2 bij depowerkites en tussen de 2m2 en 8m2 bij powerkites.
Ontwikkeling en ontstaan van Flyboarden
Flyboarden is een sport die in Nederland en België vanaf 2002 sterk in opmars kwam. Het aantal beoefenaars in beide landen wordt op een kleine 1000 geschat. De mogelijkheden en afwisseling die deze cross-over sport biedt zijn haast onbeperkt.
Flyboarders kun je grofweg indelen in twee groepen. Ten eerste heb je de boarders die alleen in de winterperiode flyboarden, omdat zij het dan te koud vinden om te kitesurfen. Buiten de winterperiode flyboarden zij bijna niet. Zij zijn dan bezig met kitesurfen. In het voorjaar hebben zij wel duidelijk voorsprong op de rest van de kitesurfers die een winterstop gehouden hebben. De tweede groep boarders flyboard het hele jaar door. Dit kan komen door pure passie voor de sport flyboarden of aan gebrek van kitesurf mogelijkheden in de buurt.
Vooral toen flyboarden net ontstond had je twee soorten disciplines. Je had mensen die lange afstanden gingen rijden, voornamelijk met kleinere kite’s en longboards. Een andere groep richtte zich op de freestyle kant. Veel powerkiters, kitesurfers, maar ook skateboarders kozen voor deze tak. Deze discipline is dan ook de grootste binnen het flyboarden.
Inmiddels is flyboarden in landen als Engeland en Frankrijk een volwassen extreme sport met vele duizenden beoefenaars. Er zijn speciale kiteparks tussen de weilanden en nabij vliegvelden aangelegd. Beide landen hebben zelfs een professionele nationale Freestyle competitie. In Engeland vindt je ook meerdere custom board bouwers die boards fabriceren geheel naar wens van de klant. In Nederland wordt er vanaf 2005 pas een echte competentie gehouden.
Flyboard materiaal
Materiaalkeuze voor het flyboarden wordt specifiek bepaald door wat je aantrekt in de sport. Wil je ontspannend cruisen, dan is een wat langer board van +/-100cm en een 2m² matraskite al voldoende. Wil je springen en carven, dan worden depowerbare kites en boards van +/- 85cm gebruikt. Je kunt het natuurlijk zo gek maken zoals je zelf wil qua professionaliteit van je materiaal.
Vliegers/Kites
Op het land heb je kites nodig die stabiel en veilig zijn, eventueel goed kunt depoweren en ze moeten tegen een stootje kunnen. Als je begint met flyboarden is het gebruikelijk en het meest aan te raden om met een kleine vlieger te beginnen variërend van 2m² tot maximaal 5m². Als je ten val komt kun je gemakkelijk de kracht van de vlieger lozen door de vlieger los te laten.
Depowerbare kites
In de kitewereld wordt er vaak van vlieger gesproken als deze niet depowerbaar is en van een kite als deze wel depowerbaar is. Theoretisch klopt dit niet, omdat een vlieger op zijn Engels geen andere benaming heeft als kite. De praktijk is echter anders om gemakkelijk het onderscheid te maken, zodat beide partijen weten over wat voor vlieger je het hebt.
Mensen die goed overweg kunnen met een niet-depowerbare vlieger en wat meer zoeken in de kitesport kiezen meestal voor een depowerbare kite. Een depowerbare kite is een vlieger waarbij je de effectieve oppervlakte van je vlieger deels zelf kan instellen. Wanneer het harder gaat waaien kun je de effectieve oppervlakte van je vlieger verkleinen door een strap aan te trekken. Depowerbare kites zijn veel meer geavanceerd in het gebruiksgemak. Op deze manier heb je veel meer mogelijkheden in de kitesport.
Soorten depowerbare kites
Depowerbare kites kun je grofweg indelen in 2 groepen. De tubekites en de foilkites. Tubekites zijn kites die je moet oppompen en gemaakt zijn om mee te kitesurfen. De kites zijn snel, veilig en zeer geavanceerd, mede dankzij de sterkte concurrentiestrijd omdat er tientallen tubekitemerken bestaan.
De tweede groep depowerbare kites zijn de foilkites. Deze kites zijn op het algemeen wat rustiger, wat langzamer en minstens zo veilig als tubekites. De laatste jaren wordt er hard gewerkt om de snelheid flink te vergroten. Het gebruiksgemak op het land met een foilkite is iets beter op het algemeen dan een tubekite. Dit komt omdat foilkites iets minder gevoelig zijn voor schade en wat gemakkelijker te herstarten zijn. Veel verschil maakt het tegenwoordig echter niet meer uit.
Flyboard
Een flyboard beschikt over “trucks”. Dit zijn is in feite het onderstel van een flyboard waaraan de wielen vast zitten. De wieltjes zijn luchtbandjes van ongeveer 23 cm groot. Omdat de banden van stevig rubber zijn kun je gemakkelijk over een onverhard terrein rijden. Bij skateboards zijn de wieltjes hier veel te klein voor. Een flyboard beschikt verder nog over voet straps. Dit zijn banden die over je wreef van je voeten lopen, zodat je niet van het flyboard afvalt tijdens het boarden.
Een flyboard kan uit verschillende soorten materialen bestaan. Zo zijn er houten boards, maar ook carbon “composiet” boards te verkrijgen. De houten boards zijn stuttig, maar ook stabieler als je er op staat. De carbon boards zijn meer flexibel, vangen beter de klappen op als je sprongen maakt, maar zijn tijdens het rijden weer instabieler. De boards kunnen uit verschillende lengtes bestaan. Een kort board is erg wendbaar in de lucht tijdens sprongen, terwijl je met een lang board veel profijt hebt als je lange afstanden gaat rijden en op snelheid board.
Binnen de kitemarkt zijn verschillende flyboardmerken. Je kunt hierbij denken aan “Next”, “Scrubboards”, “Trampa”, “Kheo”, “Flexifoil” en een tal van andere merken.
Informatie over flyboards
Ben je op zoek naar meer informatie over verschillende flyboards? Ga dan gerust naar ons forum waar vraag en aanbod bij elkaar komt. Op ons forum staan tevens uitgebreide flyboard projecten beschreven, welke zeer interessante onderwerpen zijn.
Safety & Protection voor flyboarden
Wat van zeer groot belang is bij flyboarden is een goed werkende safety. Dit omdat de ondergrond erg hard is. Het is van groot belang dat je in een gevaarlijke situatie direct alle power uit je vlieger kan halen. Check daarom altijd de werking van je safety voordat je gaat flyboarden en probeer soms de safety uit zodat je weet wat je moet doen als het een keer echt fout gaat.
Zorg naast een goeie safety op je kite ook goed voor je eigen veiligheid. Wij adviseren je om ten minste een helm te dragen in verband met hersenletsel. Daarbuiten kun je denken aan kniebeschermers, back protector, scheen- en elleboogbeschermers, impactshort en warme maar kleding wat goed ademt. Zorg ook voor goede onderkleding. Wanneer je gebruik maakt van een trapeze wordt namelijk vaak je onderbuik en onderrug blootgesteld aan de buitenlucht. Het trapeze zorgt er voor dat je jas en/of trui omhoog worden geschoven.
Veilige omgeving
Ten slotte moet je altijd je omgeving veilig stellen. Wanneer je pauze houdt is het slim om iets zwaars op je kite te leggen zodat deze niet ongewild weg waait. Op een locatie waar meer mensen boarden en drukte ontstaat, is het slim om tijdens pauzes even de kitelijnen op te rollen of dichtbij de kite te leggen zodat niemand er last van heeft. Onthoud altijd de voorrangsregels.
Wanneer je het powerkiten nog niet onder de knie hebt en met flyboarden wilt beginnen, is het verstandig om les te nemen. Dit voorkomt ongelukken en voorziet jezelf van de juiste basiskennis, techniek en voorrangsregels.
Als allerlaatste, maar minstens zo belangrijk als de rest van de punten is het slim om voordat je gaat boarden de weersvoorspellingen altijd goed tot je te nemen. Ook het goed om je heen kijken naar de lucht tijdens het flyboarden voorkomt gevaarlijke situaties. Wanneer er een bui nadert is het slim om even te pauzeren omdat een bui vaak gespaard gaat met (gevaarlijke) windvlagen.
Heb je nog vragen over flyboarden? Neem gerust contact op!