Powerkiten - Flyboarden.nl

Powerkiten

Powerkiten wordt ook wel het “serieuze” vliegeren genoemd. Dit houdt in dat het vliegeren gepaard gaat met een hoop trekkracht. Powerkiten is de laatste jaren erg populair geworden. Er zijn vele materialen verkrijgbaar en het leren van powerkiten wordt door middel van cursussen een stuk gemakkelijker. Hieronder lees meer over powerkiten.

Wat houdt powerkiten in?

Powerkiten is dus het serieuze vliegeren. Door middel van een  powerkite (sterke vlieger)  word je voortbewogen door de wind. Het gevoel is magisch omdat je door middel van de kracht van de powerkite de  krachten van de natuur kan ervaren.

Door de vele verschillende soorten en maten vliegers kan je met windkracht 1 al powerkiten. Veilig kun je powerkiten tot maximaal windkracht 6 met een kleinere powerkite. Powerkiten is een mooie basis als je wilt beginnen met andere kitesporten zoals flyboarden, kitesurfen, buggyen, snowkiten of één van de andere kitesporten. De basis van al deze sporten is het goed overweg kunnen met de powerkite.

powerkiten

Zin om te powerkiten?

Bij Flyboarden.nl bieden we verschillende powerkiting cursussen aan! Of je nu een privéles wilt, een groepsles of als bedrijfsteam wilt powerkiten, het kan allemaal.

Geschiedenis powerkiten

De geschiedenis van de eerste vlieger gaat ver terug in de tijd. Volgens verschillende bronnen werd omstreeks 1900 één van de eerste powerkites geïntroduceerd. Vele type kites zoals depowerkites ontstonden pas veel later rond de jaren 1990, waarbij het kitesurfen in opmars kwam.

Soorten powerkites

Er zijn vele soorten powerkites verkrijgbaar. Je hebt vele kitemerken en bij elk merk vele types. Daarnaast zijn er nog vele maten beschikbaar, afhankelijk van de wensen en het gewicht van de powerkiter. Om het allemaal wat makkelijker te maken hebben de meeste vlieger/kitemerken de kites ingedeeld in 3 groepen, namelijk: beginners, gevorderde en expert powerkites.

Afhankelijk van de wensen van de powerkiter (ervaring, budget en gewicht) kan er een goede keuze gemaakt worden in het materiaal. Zo kan er gekozen worden voor een normale powerkite of een depowerkite. We gaan op beiden varianten kort in.

Normale powerkites

Powerkites zijn er in verschillende soorten en maten. Je hebt powerkites die je met polsbanden kunt vliegen (2 lijns), met handles (4 lijns) of op een stuurstok, ook wel een bar (3/4/5 lijns) genoemd.

De powerkites zijn verkrijgbaar vanaf 1m2 tot wel 30m2. De meest gangbare zijn 2m2 tot 6m2. Een 6m2 is hierin spannend bij windkracht 2, terwijl bij windkracht 5/6 een 2m2 veel uitdaging biedt.

powerkiten matrasvlieger
Matrasvliegers van 3/4 vierkante meter

Depowerkites

Depowerkites zijn professionele kites waarbij je de effectieve kracht van de powerkite kunt doseren. Je kunt tijdens het powerkiten de kracht verhogen of verlagen, wat deze powerkites erg dynamisch maakt.

Depowerkites vlieg je altijd met een bar, omdat er een depowersysteem op zit. Deze kites zijn bijvoorbeeld erg handig als je in verschillende wind de sport wilt gaan beoefenen. Depowerkites vlieg je praktisch altijd op een harnas of ook wel trapeze genoemd. Dit is een tuigje waarbij je de power van de vlieger op je heupen krijgt, waardoor je niet snel moe in de armen wordt. Met de depowerkites kun je een stuk beter de krachten doseren. Hierdoor kun je op een bepaald moment ook flinke sprongen maken. Dit biedt voor de ervaren powerkiters veel mogelijkheden als het gaat om sprongen maken en andere kitesporten beoefenen zoals flyboarden, buggyen, kitesurfen, snowkiten of andere kitesporten.

Omdat de krachten een stuk beter te doseren zijn, zijn de kites vaak wat groter als de normale powerkites. De meest gangbare depowerkite maten zijn tussen de 7m2 en 15m2, waarbij de kleinste 2 á 3m2 is en de grootste rond de 20m2.

In de markt zijn de depowerkites in te delen in tubekites en foilkites. Tubekites zijn kites met een opblaasbare band, ideaal voor het kitesurfen. Foilkites zijn daarentegen perfect voor de land kitesports. Tegenwoordig zijn er ook “closed cell” foils, waarbij de depowerkites volledig wordt afgesloten, de lucht in de kite blijft en waarbij je deze dus ook voor het kitesurfen kunt gebruiken.

powerkiten tubekite
Voorbeeld van een tube kite
foilkite powerkiten
Voorbeeld van een foilkite

Wanneer powerkiten en locaties:

Het powerkiten kan in Nederland heel vaak, gezien het in Nederland vaak waait. Het is verstandig om te starten in niet te veel wind, zodat je rustig kunt wennen aan de krachten van de vlieger. Houd altijd het weer (en de wind) in de gaten. Bij buien neemt de windkracht vaak flink toe, waardoor je veel meer kracht krijgt als op het moment voor de bui. Ga nooit met onweer in lucht powerkiten en blijf uit de buurt van hoogspanningsmasten.

Voor het powerkiten is het verstandig om locatie te zoeken waarbij de wind vrij spel heeft. Bomen, huizen of andere opstakels zorgen ervoor dat je vlagerige wind krijgt bij het powerkiten. Hier krijg je soms weinig, maar soms ook erg veel kracht waardoor het gevaarlijk wordt.

Leren powerkiten

Als je wilt leren powerkiten is het verstandig om een cursus powerkiten te volgen. Bij een cursus powerkiten krijg je een korte theorie waarnaar je zelf aan de slag gaat. Hier leer je de basisbeginselen en wordt je begeleidt in welke vliegermaat je voor elke wind moet gebruiken. Bij een goede powerkite cursus krijg je ook les met verschillende materialen waardoor je leert welke eigenschappen de verschillende powerkites hebben, om vervolgens veilig in de toekomst zelf te kunnen powerkiten. Via onze webshop Kitedeal.nl kun je ook gelijk je eerste powerkite kopen en hiermee les krijgen.

Heb je vragen over powerkiten? Neem gerust contact op!